Sårbehandling

Sårbehandling är en central del av vården, oavsett om det handlar om mindre skador eller omfattande sår som kräver långvarig vård. En stor utmaning inom sårvård har blivit ökande användning av antibiotika, vilket resulterar i allvarliga konsekvenser såsom antibiotikaresistens. Därför har forskningen riktat sitt intresse mot behandlingsmetoder som inte bara är effektiva utan också säkrare på längre sikt. 

Antibiotika vs Manukahonung

Överanvändning av antibiotika

Antibiotika har revolutionerat modern medicin genom att bota infektioner som tidigare var dödliga. Men med tiden har överanvändningen av dessa läkemedel skapat ett stort problem. Antibiotikaresistens, där bakterier blir immuna mot verkan av antibiotika, har nu blivit en global hälsokris. Inom sårbehandling, där antibiotika ofta används för att förebygga och behandla infektioner, har detta problem blivit särskilt akut.

Resistenta bakterier är ett vanligt problem

När antibiotika används för ofta eller på fel sätt, selekteras bakterier som har muterat för att överleva behandlingen. Detta skapar stammar av bakterier som är svårare, eller till och med omöjliga, att behandla med befintliga antibiotika.

Försämrade resultat vid sårbehandling

Infekterade sår som inte svarar på antibiotikabehandling förlänger sårläkningsprocessen och ökar risken för komplikationer, vilket leder till längre vårdtider, högre vårdkostnader men framförallt större lidande för patienten.

Det är på tiden

Det är därför av yttersta vikt och på tiden att behandla sår som inte bidrar till antibiotikaresistens och samtidigt kan hantera sårinfektioner effektivt. 

Det är medicinsk manukahonung.

Activon har ingen känd bakterieresistens

Bakterier som vanligtvis förekommer vid sårinfektioner är bland de topp fem mest problematiska patogenerna enligt WHOActivon Manukahonung erbjuder en unik lösning, då den inte har visat någon känd antimikrobiell resistens, vilket gör den särskilt användbar i kampen mot dessa svårbehandlade infektioner. Activon Manukahonung är en allt-i-ett behandlingsmetod som effektivt behandlar och förebygger infektion, främjar sårläkning, debriderar (tar bort död vävnad) och kontrollerar dålig lukt. Activon Manukahonung har naturliga antimikrobiella egenskaper och bidrar till att skapa en fuktig sårläkningsmiljö, vilket påskyndar sårläkningsprocessen. Activon har förmåga att samtidigt debridera, kontrollera infektion och främja sårläkning.

Activon antibiotikaresistens

Activon har allt

Activon är en allt-i-ett behandlingsmetod som har förmågan att simultant: 

Debridera: Rengöra såret från död vävnad och främja kroppens naturliga läkningsprocess.

Kontrollera infektion: Hindra bakteriell tillväxt och minska risken för infektion.

Främja granulation: Stimulera ny vävnadsbildning som hjälper till att stänga såret snabbare.

Minska odör: Neutralisera dålig lukt som ofta uppstår vid kroniska eller infekterade sår.

Activon Tube. 100% medicinsk manukahonung på tub. Storlek 20g eller 25g.
PATIENTCASE

Svårläkt nekrotiskt transplantationssår

Läs om när Inger Jensen, sårspecialist på ÖHN vid Helsingborgs Lasarett, behandlade ett nekrotiskt transplantationssår på halsen med bara Activon medicinsk honung. Ingen antibiotika, inga ytterligare operationer. Detta patientcase uppmärksammades på den internationella sårbehandlingsmässan EWMA i London 2024.

Inger Jensen, Sårspecialist på ÖNH Helsingborgs Lasarett. Ambassadör för Activon Manukahonung