Epitelialisering

Epitelialisering är den sista fasen av sårläkningen där ett nytt hudlager byggs upp utifrån sårets kanter

Vad är ett epiteliserande sår?

Epitelisering är den sista fasen i sårläkningsprocessen, ett nytt hudlager byggs upp utifrån sårets kanter, såret har till utseende en rosa/vit färg. Denna fas inträffar endast på frisk granulationsvävnad. Under epiteliseringen stimulerar tillväxtfaktorer spridningen av nya celler och deras migration över såret. När de täcker sårytan och möts, slutar de att dela sig – detta kallas kontaktinhibition. Sårytan täcks av nytt epitel, och hudens barriärfunktion återställs.

Behandling av epiteliserande sår

Det krävs vård vid rengöring av såret och vid förbandsbyten. Förband med stark häftyta bör undvikas för att förhindra skador på huden vid förbandsbyten. Behandling av epiteliserande sår kräver att en varm och fuktig sårläkningsmiljö skapas. Det är viktigt att inte låta såret torka ut, eftersom epitelcellerna då måste gräva sig djupare under sårskorpan för att sluta såret, vilket förlänger läkningsprocessen och kan leda till ett mindre kosmetiskt tilltalande resultat.

Activon behandlar epiteliserande sår

Activon medicinsk honung kan användas för att behandla epiteliserande sår. Activon medicinsk honung har antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till bibehålla fuktig sårläkningsmiljö, främja läkning och minska risken för infektion. Ett förband som kan sitta länge och stimulera epitaliseringen är att rekommendera.

Produkter som rekommenderas