Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor om Activon medicinsk manukahonung. Om din fråga inte finns med, vänligen kontakta oss.

Vad är unikt med Activon?
Activon Manukahonung har ingen känd bakterieresistens och kan därför användas för att behandla alla typer av infekterade sår.

Gör Activon förband att såret vätskar mer?
När Activon Manukahonung används, kommer den osmotiska effekten att öka sårexsudat och såret tenderar att vätska mer de första dagarna. Använd ett lämpligt skumförband som kan hantera den ökade mängd sårvätska. För att minimera vätska (när debridering inte krävs) rekommenderar vi att använda Actilite.

Svider det vid applicering av Activon?
Vissa patienter upplever att det svider i början, detta beror på det förändrade pH-värdet. Försvinner ofta efter första applicering i takt med att såret anpassar sig. Om det svider och smärta inte avtar, skölj bort honungen från såret.

Kan Activon användas på diabetespatienter?
Ja. Det finns inga kända fall när honung ökat blodsockervärden. Det är rekommenderat att övervaka blodsockernivåerna på patient med diabetes.

Är Activon antibakteriellt?
Ja. Det verksamma ämnet i Manukahonung är en hög grad av Methylglyoxal (MGO) som är bakteriedödande. Alla Activon sårsalvor och förband innehåller minst 263 mg/kg Methylglyoxal.

Bidrar Activon till en fuktig sårläkningsmiljö?
Ja. Activon bibehåller en fuktig sårläkningsmiljö vilket kan påskynda sårläkningsprocessen.

Kan Activon rensa upp död och skadad vävnad från sår?
Ja. Den höga sockerhalten i Manukahonung skapar en osmotisk effekt som drar upp skadad och död vävnad ur såret vilket påskyndar sårläkningsprocessen.

Kan Activon eliminera obehaglig lukt från sår?
Ja. Medicinsk Manukahonung har en väldokumenterad effekt på att reducera obehaglig lukt som kan uppstå vid läkande sår. Istället för att bakterier matar på såret så matar de på honung vilket bildar en luktfri mjölksyra.

Varför är lågt pH-värde bra vid sårläkning?
Bakterier trivs runt ett pH-värde mellan 6-7,8. Activon Manukahonung har ett pH-värde på mellan 3,2-4,5 vilket hindrar bakterietillväxt. Bakterier trivs inte i denna sura miljö och kan inte föröka sig.

Hur länge håller en öppnad Activon Tube?
En öppnad tub håller i 90 dagar.

Kan man använda Activon på djur?
Ja. Activon kan användas för sårbehandling på djur. Activon används och rekommenderas av veterinärer. Läs mer om Activon och Djurvård.

Kan man använda Activon på människor?
Ja. Activon används på sjukhus och vårdcentraler. Finns upphandlad i 16 regioner i Sverige. Activon säljs på alla apotek. Läs mer om Activon inom Sjukvård och Egenvård.

Kan jag köpa Activon på apotek?
Ja. Activon finns att köpa på alla apotek i Sverige.

Kan jag använda Activon på alla sår?
Ja. Activon har ingen känd bakterieresistens och kan användas för behandling av alla typer av sår. Undvik att applicera Activon på blödande sår, vänta tills blödningen slutat. Läs mer om Val av förband.

Mitt sår vätskar mycket och jag vill skydda sårkanter?
Det är vanligt att såret vätskar mer vid applicering av Activon, detta beror på att det sker en osmotisk effekt till följd av att sockret i honungen drar upp skadad och död vävnad från sårbädden (debridering). För att skydda sårkanter kan du applicera sårkantsskydd som t.ex. Cavilon eller Zinksalva.

Behöver jag tvätta såret innan jag fyller på med mer honung?
Nej. Du behöver inte tvätta såret mellan omläggningar. Överdriven tvätt riskerar att förstöra den fina granulationsvävnad som läkt fram. Fyll på med mer Activon och lägg på ett nytt förband/plåster. Tvätta inte mellan omläggningar.

Behöver jag tvätta såret innan jag börjar med Activon?
Ja. Tvätta såret innan, med lämplig sårtvätt eller med ljummet vatten. Därefter applicerar du Activon så att hela såret täcks.

Hur ofta behöver jag fylla på med Activon i såret?
Första omläggning efter 2-3 dagar. Fyll på med Activon och byt förband. Andra omläggning efter 3-4 dagar eller efter 1 vecka. Fyll på med Activon och byt förband. Desto längre tid som gått med honung, färre omläggningar mindre honung.

Hur länge kan Actilite, Activon Tulle och Algivon Plus sitta på såret?
Förbanden kan sitta på plats i upp till 7 dagar. En bra tumregel är att byta förband när den ändrar färg från ursprungliga gul/guldiga till grått/vitt.

Hur mycket Activon honung i såret?
Se till att hela såret täcks av Activon. Dosering efter var i sårläkning man är och efter hur såret ser ut.
Infekterat sår  ca ½ till 1 tsk, täck såret helt.
Nyopererat sår – 1-2 droppar Activon

För vilka sår kan jag använda Activon?
Du kan använda Activon för alla sår. Exempel på sår där Activon fungerar väldigt bra är trycksår, bensår, fotsår, diabetessår, kirugiska sår, brännskador (typ 1 och 2), kraftig infekterade sår, nekrotiska sår, djupa sår, fistelgångar, transplatationssår, malgna tumörsår, skrubbsår, skrapsår, skärsår, bett, brännsår och munsår. Läs mer om användningsområde.