Patientcase: Minska behovet av oral antibiotika vid kirurgiska sår efter huvud-och halscancer

Paper till EWMA Sårkongress 2024, Inger Jensen, Sårspecialist Helsingborg Lasarett

Syfte med sårbehandling
Att minska användningen av orala antibiotika hos patienter med komplexa sår vid huvud- och halscancer, samt att förebygga eller behandla infektioner genom att använda förband med Manukahonung.

Valet av Manukahonung för att behandla sår
Inledningsvis studerades tre patienter för att testa hypotesen att Manukahonung* skulle vara lika effektivt som orala antibiotika för att förebygga och behandla sårinfektioner, i linje med programmet för ansvarsfull antibiotikaanvändning på avdelningen. Patienterna remitterades från andra kliniker där andra typer av förband användes, en annan behandling skulle gynna patienterna och medicinsk Manukahonung från Activon valdes.

Resultat vid behandling med Activon Manukahonung på patienterna
Utan behov av orala antibiotika och genom att välja en lokal antimikrobiell behandling läkte dessa komplexa sår effektivt. Alla tre sår läkte inom 1–3 månader med i genomsnitt 20 förbandsbyten. Inga orala antibiotika eller ytterligare operationer behövdes. Ansvarsfull antibiotikaanvändning på en liten klinik var effektiv, patienterna var nöjda med resultaten och behovet av annan medicinering minskade. Denna lilla patientstudie har möjliggjort införandet av Manukahonung som en alternativ behandling och har väckt intresse från andra avdelningar i Sverige att börja använda medicinsk Manukahonung.

Bild av Anders Nachtweij

Anders Nachtweij

Produktspecialist/Försäljningschef/Leg.Sjukskötare