Manukahonung – sårbehandling med honung

sårbehandling med honung

Effektiv sårbehandling med medicinsk Manukahonung

Som sårspecialist inom öron-, näsa- och halsvård ser jag ofta patienter med olika typer av sår, främst efter operationer för att avlägsna hudcancer. Dessa sår lämnas vanligtvis öppna för att möjliggöra sekundärläkning. Det är av yttersta vikt att sårläkningen sker utan komplikationer, såsom infektioner, som annars kan kräva antibiotikabehandling. Här spelar medicinsk Manukahonung en avgörande roll.

På vår klinik i Helsingborg har vi använt Activon Manukahonung i flera år. Resultaten talar för sig själva: en fantastisk sårläkning och en dramatisk minskning av sårinfektioner. Faktum är att det var länge sedan någon av våra patienter behövde antibiotika för en sårinfektion. Istället använder vi Manukahonung som sårbehandlingsmetod – inte bara på infekterade sår, utan även förebyggande tack vare de fina resultaten.

Inger Jensen, Sårspecialist på ÖNH Helsingborgs Lasarett. Ambassadör för Activon Manukahonung
Inger Jensen, Sårspecialist

Manukahonungens roll i vårdprocessen

Vid den senaste Sårkonferensen som anordnades av Sårsjuksköterskor i Sverige (SSiS) belystes vikten av alternativa behandlingar som medicinsk honung. Trots detta ser vi att användningen av Manukahonung på sår fortfarande är begränsad i många regioner.

Enligt vårdförlopp för svårläkta sår som publicerades 2023 av Sveriges kommuner och regioner, är patientgruppen med svårläkta sår ofta äldre, multisjuka och ordinerade med flertalet läkemedel. Här skulle man kunna undvika upprepade antibiotikakurer genom att använda Manukahonung för sårvård, vilket i sin tur effektivt kan behandla infektionen och förbättra patientens livskvalitet.

Medicinsk honung – Naturens egen antibiotika

Vår erfarenhet visar att sårbehandling med honung, särskilt Manukahonung, kan korta läkningstiden och samtidigt minska kostnaderna för vården. Trots detta används den inte i den utsträckning vi förväntat oss. Kanske finns det en viss tveksamhet kring att använda något så naturligt som honung för medicinska ändamål. Men Manukahonung är naturens egna antibiotika och har visat sig vara ett effektivt alternativ till traditionella sårbehandlingsmetoder.

Det globala behovet av att minska användningen av antibiotika är välkänt inom vården. På flertalet internationella konferenser, såsom European Wound Management Association (EWMA), är det ett återkommande diskussionsämne. Manukahonung lyfts fram som ett lovande alternativ för att behandla sår utan antibiotika. Om du vill resultat efter sårbehandling med honung som jag har behandlat och som publicerades på EWMA i London 2024, kan läsa patientcase.

Så fungerar sårbehandling med Manukahonung

Hos oss på ÖNH-kliniken i Helsingborg har vi i flera år strategiskt använt medicinsk Manukahonung för att behandla både infekterade och icke-infekterade sår. Den kontinuerliga användningen har inte bara sänkt kostnaderna, utan även drastiskt minskat användningen av antibiotika. Genom att välja Manukahonung för sårbehandling kan vi uppnå snabbare läkning och samtidigt undvika antibiotikabehandling – en vinst för både patient och samhälle.

Inger Jensen, Sårspecialist ÖNH Helsingborgs Lasarett.

Följ mig på LinkedIn där jag skriver mer om sårbehandling generellt och sårbehandling med honung.

Bild av Anders Nachtweij

Anders Nachtweij

Produktspecialist/Försäljningschef/Leg.Sjukskötare